“De GIS-werking van VERA bundelt ontzettend veel info. Da’s een gigantische meerwaarde”

Onze GIS-werking maakte in 2022 een vliegende start. VERA Projectcoördinator GIS, Wendi Goethuys bezocht 65 lokale besturen in Vlaams-Brabant, bracht hen samen en informeerde waar nodig. Maar hoe is het eerste volledige jaar van de VERA GIS-werking onthaald? Marleen Devroye, GIS-medewerker in Haacht, geeft haar kijk op het GIS-jaar 2022.


VERA SPRINGT OP DE KAR

Vroeger nam ik deel aan de GIS-archipels van de provincie. Het was fijn om te overleggen met collega’s, maar de geografische verdeling had zijn limieten. Toen deze overlegmomenten wegebden, werd het moeilijk voor GIS-medewerkers om kennis te delen met collega’s of informatie te krijgen. Tot VERA op de kar sprong. Wendi Goethuys, Projectcoördinator GIS bij VERA, nam contact op met ons en deed een ambitieus plan uit te doeken. Ze kwam langs in Haacht met een stevige vragenlijst. Er zat heel veel diepgang in. Die diende als basis om een kwaliteitsvolle analyse te maken.


RAPPORT MATURITEITSANALYSE

We scoorden bij de gemeente Haacht heel goed op de maturiteitsanalyse. Als GIS-medewerker werk je op de achtergrond, dus het is best fijn als een externe doorlichting je werking hoog inschat. Zeker wanneer de vergelijking met gelijkaardige lokale besturen ook nog eens positief uitvalt. Bij dit rapport zaten ook enkele aanbevelingen. Als we nieuwe stappen wilden zetten, moest er meer tijd vrijgemaakt worden voor GIS. Het management van ons bestuur is hierin meegegaan. Ze maakten extra uren vrij waardoor we kunnen blijven groeien.


EEN HECHTE COMMUNITY

Ik begon 11 jaar geleden in het GIS-vak. Het is niet evident om goede informatie te krijgen en te groeien. Je volgt wel opleidingen bij leveranciers, maar zij focussen alleen op hun toepassingen en oplossingen. Daarnaast is het altijd moeilijk geweest om kennis van andere GIS-coördinatoren in kaart te brengen en raad te vragen. VERA zet volop in op het bouwen van een community en kennisdeling. Er is heel veel informatie over GIS, maar die is heel gefragmenteerd. Wendi bundelt alles in e-zines en overlegmomenten. Dat gaat van evenementen tot info van de GIS-werkgroep van de VVSG. Zo hebben we een overzicht en moeten we minder zoeken naar correcte info. Dat is een gigantische meerwaarde voor medewerkers bij besturen. Je hebt verschillende manieren nodig om contacten te leggen en warm te houden. Een nieuwe stap naar een hechtere samenwerking is de online community. In juni mochten we met de GIS-coördinatoren brainstormen over een naam voor deze community. Dat werd StrateGIS.


ANDEREN ENTHOUSIASMEREN

Omdat de online community ontzettend belangrijk is voor kennisdeling, ben ik ambassadeur van StrateGIS. Samen met enkele andere geëngageerde GIS-coördinatoren proberen we anderen te overtuigen van de meerwaarde van de community. Daarnaast leveren we ook info aan die interessant is in ons domein. Iedereen kan bijleren van anderen. Je krijgt een frisse blik op de zaken en kan leunen op de expertise van collega’s. Hoe actiever iedereen op het platform is, hoe sterker we samen worden. Daarom een warme oproep aan iedereen die met GIS werkt om je aan te melden bij de online community StrateGIS. Zo moeten we niet elk voor onszelf het warm water opnieuw uitvinden.



Van links naar rechts (bovenaan):

Matthias Peetermans, Bart Bogaerts, Anne Geeraerts, Els Janssens, Kris Wuyts, Corinne Beckers

Van links naar rechts (onderaan):

Wendi Goethuys, Ireen Librecht

Staan niet op de foto:

Liesbet Vandebon, Geert Holemans, Ann Leemans, Marleen Devroye


DE VERA GIS-WERKING IN CIJFERS

• 1 projectcoördinator GIS

• 1 online community: StrateGIS

• 5 infosessies: DialooG

• 5 e-Zines

• 65 besturen bezocht

• 65 rapporten over GIS-maturiteit