Nieuwe mijlpalen voor onze Digitale Dienstenmotor

Onze raamovereenkomst Digitale Dienstenmotor bestaat twee jaar. We blijven evolueren en zetten volop in op gebruiksgemak. Maar we doen nog veel meer dan dat. Ruben Huylenbroeck, projectcoördinator bij VERA, neemt je mee in de wereld van de Digitale Dienstenmotor.


DE DIGITALE WAT?

In januari 2021 lanceerde VERA de Digitale Dienstenmotor. Deze raamovereenkomst biedt een low-code-beheerplatform aan waarmee je op een eenvoudige manier dossiers en de bijhorende werkprocessen kan beheren, zodat besturen producten en diensten vlot digitaal kunnen afhandelen. De raamovereenkomst is gegund aan het product eGovFlowDIY, van Vanden Broele. Digitale Dienstenmotor biedt een gebruiksvriendelijke en kostenefficiënte oplossing om producten en diensten in jouw bestuur te digitaliseren. Je start met een proces vanuit de bibliotheek en past deze aan jouw realiteit aan.


GEBRUIKSGEMAK EERST

We blijven gestaag stappen zetten. Onze prioriteit ligt bij het gebruiksgemak. Zo kunnen lokale besturen echt zelf aan de slag.


Bibliotheekprocessen optimaliseren en uitwerken

We puren processen uit tot de kleinste stapjes. Hierdoor worden processen complexer, maar moeten besturen geen tussenstappen meer uitdenken en toevoegen. Alles staat klaar.

Verhogen DIY-mogelijkheden

Het is voor iedereen moeilijk om goede programmeurs te vinden en aan boord te halen. Daarom zetten we samen met de leverancier en POLIS hard in op het verhogen van het DIY-gehalte van de Digitale Dienstenmotor. Zo kunnen ook mensen zonder kennis van code aan de slag.

Koppelen, koppelen, koppelen

Datadoorstroming is ontzettend belangrijk en daarvoor zijn koppelingen nodig. Vorig jaar koppelden we met DOSIS (Mijn Burgerprofiel via LPDC), e-loket ondernemers en een online betaalmodule. Er staan er nog heel wat op onze wensenlijst, dus er ligt nog veel werk op de plank.


Als je toepassingen koppelt, moeten we ook oog hebben voor privacy. Daarom houden we onze toepassing regelmatig tegen het licht en kijken we of alle regels van de GDPR gevolgd worden. We bekijken met onze DPO’s welke info we echt nodig hebben en hoe we hier veilig mee kunnen omgaan.


PRIJSBEEST

In september won de raamovereenkomst Digitale Dienstenmotor van VERA en POLIS de Vlaanderen Digitaal Award voor beste digitale transformatieproject. Met deze prijs beloont Digitaal Vlaanderen ondernemingen, overheden en onderwijsinstellingen die meehelpen om de publieke sector in Vlaanderen op een succesvolle manier digitaal te transformeren.

 


Ook Agoria gaf onze Digitale Dienstenmotor de Agoria Digital Society Award voor beste eGov project. De technologiefederatie roemt het project als toonbeeld voor samenwerking. Daarnaast was de jury heel enthousiast over de laagdrempeligheid en gebruiksvriendelijkheid van het project, die toelaat aan lokale ambtenaren om versneld digitaal te innoveren en transformeren. Deze prijzen zijn een mooie erkenning van de hele govtech-wereld voor ons teamwerk en de mogelijkheden van de Digitale Dienstenmotor. Niet alleen VERA gelooft hierin, maar ook de specialisten. Toch gaan we niet zweven. Het motiveert ons net om de ingeslagen weg verder te bewandelen.


ZAVENTEM MAAKT DE KLIK NAAR DIGITAAL

Aarschot, Halle, Huldenberg, Zaventem en Zemst gingen in de loop van het jaar allemaal live met enkele processen. Maar de opvallendste was toch Zaventem. Sinds december kunnen handelaars en ondernemers bij het digitaal loket economie terecht voor hun aanvragen en aangiftes. Samen met VERA digitaliseerde Zaventem 10 processen.


WAT IN 2023?

We blijven werken aan een stevige oplossing op maat van de besturen. Daarom staat er gebruikersoverleg op de planning. Met de input van de besturen willen we onze Digitale Dienstenmotor nog verbeteren. Door besturen samen te brengen, creëren we meteen ook een setting waarbinnen ze onderling van gedachten kunnen wisselen. We kijken ook naar het optimaliseren van het gebruiksgemak. Hoe makkelijker de toepassing te gebruiken is, hoe minder voorkennis besturen nodig hebben om zelf aan de slag te gaan. Ook de datadoorstroming verdient heel wat van onze aandacht. We willen zoveel mogelijk koppelingen realiseren zodat je data kan uitwisselen zonder dat je deze in een nieuwe vorm moet gieten. Tot slot werken we ook aan de output van het systeem, de communicatie naar de verschillende diensten en de burger. In de sjablonen van de communicatie vermijden we passiefzinnen, gebruiken we je in de plaats van u, … Eigenlijk basiszaken binnen communicatie, maar we schenken hier heel wat aandacht aan.


GEMEENTE ZONDER GEMEENTEHUIS?

Eind 2022 keurde Vlaanderen een project van Lennik goed in het kader van Gemeente zonder Gemeentehuis. Lennik en vijf andere besturen willen gemeentebesturen en hoofdbureaus de mogelijkheid bieden om via een digitaal administratief proces vlot en efficiënt hun bureaus samen te stellen bij verkiezingen. Tegelijk willen ze de mogelijkheid bieden om sneller en digitaal met opgeroepen burgers te communiceren (nu nog 100% post). Daardoor zal de verwerking digitaal en sneller uitgevoerd kunnen worden. Een geknipte taak voor onze Digitale Dienstenmotor!

Wil ook jij processen digitaliseren, of wil je meer weten over onze Digitale Dienstenmotor?

Contacteer ons via info@vera.be en we kijken hoe we elkaar kunnen versterken.