SAMENWERKEN OVER GEMEENTEGRENZEN HEEN

Als GIS-medewerker of -coördinator bij een lokaal bestuur, is de kans klein dat je rechtstreekse collega’s hebt die met dezelfde materie bezig zijn. Je staat er dus vaak alleen voor. Ook Els Janssens, GIS-coördinator van Zaventem, gelooft dat een sterke community een grote meerwaarde betekent.

Els Janssens

Je kan niet alles weten

Zoals in vele gemeenten is ook in Zaventem de ‘GIS-dienst’ (GIS: Geografisch Informatiesysteem) bij wijze van spreken een éénmansdienst. Buiten de grotere steden, zit je als GIS’er bij een lokaal bestuur vaak alleen op je eiland. Vroeger organiseerde de provincie de GIS Archipels om aan kennisdeling te doen, maar toen die stopten in 2019 was er geen alternatief.

Met een aantal gemeenten hebben we onze archipel verder proberen te zetten, maar zonder echte trekker was dit niet altijd evident. Een nieuwe wind was welkom.


VERA als ambitieuze trekker

In 2021 stelde VERA een ambitieus plan voor. VERA had overduidelijk geleerd uit het verleden. Voor mij was het belangrijk dat ze ook inzetten op kennis borgen en kennisdeling. 

VERA organiseert samenkomsten zoals DialooG. We krijgen er heel wat nuttige kennis mee, maar we moeten nog evolueren naar een echte dialoog. Door de coronacrisis waren deze eerste overlegmomenten digitaal en dan is het echt niet evident om in dialoog te gaan. Live evenementen zijn dan veel fijner, zeker als we dan in kleinere groepen kunnen werken.


Online community

Bij de eerste voorstelling van de online community, was ik meteen overtuigd van de meerwaarde. Ik wilde graag ambassadeur worden, maar vreesde dat ik hier niet voldoende tijd voor zou kunnen vrijmaken. Wendi en Corinne, de trekkers vanuit VERA, verzekerden me dat ik zelfs met een kleine tijdsinvestering al een mooie bijdrage kan leveren. Als we veel mensen kunnen overtuigen om een klein beetje tijd te investeren, dan komen we al een heel eind.

De GIS community StrateGIS is er voor iedereen die met GIS werkt. Door de grote verscheidenheid aan besturen en de expertise van elke individuele gebruiker hebben we een platform waar we allemaal kunnen bijleren van elkaar. Hierdoor creëren we ruimte voor kruisbestuiving en hier profiteren we allemaal van. Want hoe verscheiden we ook zijn, we kampen vaak met dezelfde uitdagingen.

Bij de eerste voorstelling van de online community, was ik meteen overtuigd van de meerwaarde. - Els Janssens

StrateGIS als eerste hulplijn

Voorlopig zie je op het platform nog vooral bijdragen van Wendi, Corinne en de ambassadeurs. We moeten nog groeien naar een situatie waarbij ook andere leden meer bijdragen. Zo kan het platform organisch groeien.

We kijken ook nog uit naar de mogelijkheid om een overzicht te krijgen van wie welke expertise heeft. Zo kan je gericht vragen stellen aan een expert binnen een bepaald domein. De eerste hulplijn bij GIS-gerelateerde vragen zal in de toekomst StrateGIS zijn.

Er is al een vraag binnengekomen van een bestuur buiten onze provincie. Ze zouden ook graag lid worden van StrateGIS. Dit duidt de nood die er is bij besturen. Daarnaast toont het ook dat we op de goede weg zijn met het platform. 


Over het platform 

Het platform is heel toegankelijk. Je hebt een mooi overzicht van de topics en een duidelijke pagina voor vraag en antwoord. Het is ook heel erg handig dat je pagina’s kan volgen en een update krijgt als er iets nieuws is. Tot slot is het ook nog een veilige plek. Alleen medewerkers van besturen hebben een account. Er zijn dus geen commerciële spelers die meekijken en je contacteren om zaken te verkopen.